Tržnica

Tržnica je ogledalo kulture jednoga grada. Secesijska ljepotica smještena u središtu Pule, svakodnevni je ritual puležana za nabavku organskih lokalno uzgojenih svježih namirnica, svježeg mesa, sireva, voća i povrća te istarskih delicija. Uz  najmoderniju ribarnicu u Hrvatskoj i kušanja hrane na štandovima nezaobilazan je i ritual ispijanja kave prije ili poslije nabavke.  Prava rapsodija mirisa i okusa vodi do manje lokalne tržnice na Verudi koja upotpunjuje pravi doživljaj ponude domaćih proizvoda.

Povijest tržnice

Gradnja zgrade pulske tržnice započela je davne 1902. godine za vrijeme Austro-ugarske monarhije. Svečano je otvorena 1. travnja 1903. godine te je tada svojom željeznom konstrukcijom predstavljala građevinsko čudo. I danas je nazivaju najljepšom hrvatskom tržnicom. Tada je uređen i prostor otvorene tržnice koji je radi zaštite od sunca i nametnika zasađen stablima kestena.

Trgovcima je bilo na raspolaganju 86 prodajnih mjesta – fiksiranih stolova, od toga 12 za mesare, a ostalo za voće i povrće. Prvi i drugi svjetski rat utjecali su na zamiranje tržnice.

Temeljita šestomjesečna rekonstrukcija u svrhu zadovoljenja svih zahtjeva moderne trgovine izvršena je 1997. godine. Ambijent je ugodan, a zadržao je i duh romantike, naročito na katu zgrade. 

Na površini od preko tisuću kvadratnih metara smješteno je 60 odvojenih prodajnih prostora koji se iznajmljuju. Na katu zgrade nalazi se 13 prodavaonica prehrambenih proizvoda i 7 ugostiteljskih objekata. U prizemlju se nalazi 16 opremljenih prostora za prodaju mesa, sira, tjestenine, delicija te ribarnica sa sedam prodajnih prostora opremljenih s hladnjačama i rashladnim stolovima.

Vanjski dio prizemlja sastoji se od  17 opremljenih prostora predviđenih za uslužne djelatnosti. 

Otvoreni dio tržnice krase stabla kestena posađena još davne 1903. godine raspolaže sa 137 kamenih stolova predviđeni za prodaju voća i povrća. 

Na Verudi se nalazi manja tržnica koja raspolaže sa 8 kioska za prodaju prehrambenih artikala i 2 kioska za ugostiteljstvo, 5 štandova za prodaju voća, povrća, meda i ostalih proizvoda te 18 još većih štandova za prodaju voća i povrća. 

Tržnica je postala tradicionalno okupljalište građana radi kupovine i druženja kao i  za održavanje raznih gastro i kulturnih manifestacija. 
 

Imate pitanja? Stojimo vam na raspolaganju!

Kontaktirajte nas